Studio Ceramics presents

Frans Kortenhorst “De Nieuwe Witten”

Het werk van Frans Kortenhorst is in te delen in verschillende tijdvakken. De vroegste periode is de tijd van het pure schilderen met – altijd weer – het landschap, zoekend naar kleur en vorm, in de helende kracht van de natuur. Altijd en rusteloos op zoek naar de schoonheid van de dingen.

In de latere tijden waren het vooral de interieurschilderijen, licht en schaduw en óók weer zoeken naar het pure, met als inspiratiebron, de Haarlemse schilder Kees Verwey.

Een volgende periode; wéér landschappen in de Keltische sfeer, ontstaan tijdens reizen door Ierland en Spanje.

Hoogtepunt is wel geweest een grote serie werk n.a.v. lange voettochtreizen, samen met zijn vrouw, Janneke. Dwars door Frankrijk en Spanje met aankomst, na zware en zeer leerzame tochten, in Santiago de Compostella.

Uit deze tijd was het zoeken naar motieven, historie en eigenheid, verbeeld in grote sobere schilderijen én een nieuwe vormentaal, objecten, opgebouwd uit lood, zink en koper.

De laatste jaren zijn geïnspireerd, na weer een voettochtreis, van Granada naar Cordoba in Andalusië, op eeuwenoude Moorse motieven. Een rijkdom van vormen en kleuren, vaak gerestaureerd door “gewone” ambachtslieden uit Noord-Afrika maar ook vanuit het Zuid-Amerikaanse continent.

En dan is de stap naar een volledige ontwikkeling snel gezet en is er het laatste werk, ontstaan in geometrische vormen.

“De Nieuwe Witten”, een herhaling van vlakken, uitspringende segmenten (vooral véél werk) in alleen zuivere witten. Dit werk komt tot leven door opvallend licht, schaduw en beweging; mede geïnspireerd door de kunstenaar Jan Schoonhoven, die dit type werk tot pure kunst heeft verheven!

De Nieuwe Witten

Het houdt nooit op en zal altijd doorgaan; het werken aan de ziel der dingen.

Er zijn weer nieuwe ideeën, een neerslag van een maand reizen door Argentinië – Chili – en Patagonië.

– Frans Kortenhorst, 10 juli 2021


Initiatiefnemer van Studio Ceramics, kunstenaar en keramist Martina Dielen, presenteert tijdens deze expositie haar keramische witte unica. Op zoek naar nieuwe transformaties in de klei en expressie en het repeterende lijnenspel.“De nieuwe witten” die zij heeft gebruikt zijn een terugblik op eerder gemaakte witte theepotten serie.

Martina exposeerde flesvormen in België en ontving daarvoor de Bronzen Prijs voor meest originele fles object. In Zweden en Taiwan exposeerde zij haar zout-gestookte keramiek en Shino chawans (theekommen). 

Kom een kijkje nemen deze zomermaanden, U bent van harte welkom!

Duur
Vanaf donderdag 29 juli t/m zaterdag 21 augustus 2021.

Adres 
Studio Ceramics, Winkelcentrum de Lindeboom, Lindeboom 3, te Mijdrecht.

Openingstijden
donderdag t/m zaterdag 15.00 tot 17.00 uur (zomertijden)


Posted

in

,

by

Tags: